Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 06:17
-4,24 %
45.453,44
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 17.09
-0,60 %
1.745,04
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Vzajemci.com, 01.02.2017 |
4 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Si želite delati manj in zaslužiti več? Se želite voziti v najboljših avtomobilih? Bi radi imeli vikend na Bahamskih otokih? Hočete prepotovati ves svet? Bi se želeli zabavati z znanimi osebnostmi? Vam gre šef na živce in si želite biti sam svoj šef? Zakaj bi vi zaslužili manj kot vaš šef?

 

Nadaljevanje prikazanih sanj običajno pomeni določeno investicijo na neke čudne račune v višini 5, 10 ali 15 tisoč evrov in mnogo obljub. Realnost se pokaže v nekaj mesecih, ko ni ne najboljših avtomobilov, ne hiš, ne vikendov in ne denarja.

 

Ne poznam posameznika, ki bi na zgornja vprašanja odgovoril negativno, hkrati pa tudi ne poznam posameznika, ki bi vse to dosegel na način kot ga običajno predstavljajo promotorji takih super naložbenih priložnosti ali Ponzijevih shem.

 

Kako do rente

V tem prispevku se bom osredotočil predvsem na tiste, ki nekaj premoženja že imate in si ga želite razporediti tako, da boste iz tega premoženja pričeli pridobivati mesečno, četrtletno ali letno rento. Trenutno na trgu obstaja nekaj zanimivih rešitev, pri čemer se bom v nadaljevanju dotaknil samo tistih, kjer imate možnost za vsaj nekaj donosa, tako da bančni produkti že v štartu odpadejo. Dodatno so vse te možnosti v resnici delujoče, legalne in preverjene. Z nobeno pa ne boste obogateli, si pa boste lahko uredili dokaj dober pasiven prihodek.

 

Zavarovanja

 

Prva rešitev je, da sredstva prepustite zavarovalnici in se z njo dogovorite za mesečno rento, ki je lahko časovno omejena, garantirana, doživljenjska, dedna, itd. Prednost omenjene rešitve je redna mesečna renta, ki je običajno neodvisna od kapitalskih trgov, glavna slabost pa je njena višina, saj je precej nizka. Po svoje je to logično, saj so obresti rekordno nizke in zavarovalnice so znane po tem, da delajo zelo konzervativno. Če ne tvegate, ne zaslužite.

 

Dividendne delnice

 

Druga zanimivejša rešitev je, da sredstva razporedite med dividendne delnice. Pri tem se držite pravila, da sredstev ne investirate samo v eno delnico (četudi ima ta privlačne, visoke dividende) ampak v košarico vsaj petih ali več različnih dividendnih delnic. Običajno se dividende izplačujejo enkratno letno (Slovenija, Evropa) oziroma četrtletno (ZDA), tako da temu ustrezno prilagodite vaše potrebe. Med zanimivejšimi regijami je po dividendni donosnosti v tem trenutku tudi Slovenija. Sam bi se odločil za košarico slovenskih in tujih delnic. Dodatna prednost slovenskih dividendnih delnic je vsekakor tudi ta, da vam davka na dividende ni potrebno prijavljati, saj ga morajo družbe odvajati avtomatsko. Pri tem vas opozarjam, da v tem primeru cilj investiranja ne smejo biti nadpovprečni donosi, ampak stabilen denarni tok v obliki dividend. Z malo sreče pa bodo delnice pridobile tudi na ceni.

 

Skladi, ki izplačujejo rento

 

Pri tretji rešitvi lahko uporabite podoben pristop kot pri drugi, vendar pa namesto dividendnih delnic uporabite vzajemne sklade ali ETF-je, ki izplačujejo rento. V tem trenutku v Sloveniji ne moremo govoriti o veliki izbiri takih vzajemnih skladov, med ETF-ji v tujini pa je izbire ogromno. Večino ponudnikov je seveda tujcev. Zanimive dividendne ETF-je ponujajo Vanguard, iShares, Wisdom Tree, Lyxor in drugi. Tako pri drugi kot pri tretji rešitvi morate imeti odprt trgovalni račun, kje opravljate nakupe delnic ali ETF-jev. Nikakor pa ne pozabite na prijavo dividend, da vam bodo obračunali davek na dividende, če imate račun odprt v tujini.

 

Nepremičnine

 

Četrta rešitev je nakup stanovanja ali poslovnega prostora, ki ga nato oddajate najemnikom in pri tem prejemate najemnino. Rešitev je dobro poznana vsem Slovencem, ni pa nujno najboljša, saj prevzamete veliko tveganja za precej majhen donos, pri tem pa imate s tako naložbo veliko dela (iskanje primerne nepremičnine, dogovarjanje o ceni, iskanje najemnikov, vzdrževanje, plačevanje davkov, nestanovitni najemniki, itd.). Ampak Slovenci ljubimo nepremičnine, zato že vidim, kako se vam orosijo oči ob tej možnosti.

 

Alternativne naložbe

 

Zadnja predstavljena rešitev je uporaba alternativnih naložb, kjer prav tako obstajajo skladi, ki vam izplačujejo mesečno ali letno rento. Njihova velikanska prednost je ta, da se vam z njimi ni potrebno ukvarjati, so skorajda neodvisni od gibanja na borznih trgih, visoko razpršeni in profesionalno upravljani. Običajno izplačujejo fiksno mesečno rento, ki je v tem trenutku v veliko primerih neobdavčena. Med pomanjkljivost takega načina vlaganja običajno sodi nižja likvidnost, saj je delež v skladu potrebno prodati drugemu vlagatelju, če hočemo priti do svojega vložka. Pri predčasni prodaji pa se iz naložbe izstopa tudi z določenim diskontom.

 

Najboljša je za posameznika prilagojena kombinacija

V prispevku sem vam opisal nekaj možnosti, kako priti do spodobne mesečne ali letne rente. Razen pri zavarovalnicah, ste pri vseh drugih rešitvah vsaj deloma izpostavljeni kapitalskim trgom v taki ali drugačni obliki, kar s seboj prinese določene prednosti in tudi omejitve. Toda kdo pravi, da morate izbrati samo eno možnost? Če smo pri dividendah predlagali košarico delnic pa na tem mestu predlagajmo košarico rešitev, v kateri del sredstev namenite za nakup dividendnih delnic, del za ETF, ki izplačuje dividende, del za nepremičnino in del za alternativne sklade.

 

Vsekakor boste imeli na tak način bistveno boljše možnosti, da dosežete pasiven prihodek, kot pa v nekih visoko letečih in zvenečih shemah.

 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na david.vegelj@vzajemci.com.​

 

 

Kaj so alternativne naložbe?

 

Alternativne naložbe postajajo eden izmed ključnih sestavnih delov portfeljev vlagateljev. Ravno zaradi tega smo se odločili za izdajo priročnika o alternativnih naložbah. Svojo kopijo si lahko prenesete s pomočjo spodnjega obrazca.

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

posojila386
posojila386, 27.11.2018 08:12

Neverjetno, vendar resnično


Od tega gospoda Ivana Tomaslavića, ki mi je dal posojilo v višini 150.000 € v manj kot 72 urah po tem, ko je sledil vsem korakom k pismu, lahko dobim resnično posojilo od 5.000 do 10.000.000 € stotine krat. Resna in zelo zanesljiva ponudba z večjo varnostjo. Če vas zanima, se obrnite na to gospo. E-pošta: posojila386@gmail.com

plavec8
plavec8, 10.07.2018 13:43

Nudimo posojilo od 1.000.000 €(plavec.joz@gmail.com)


Nudimo posojilo od 1.000.000 €
Nudimo posojilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplacevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : plavec.joz@gmail.com
WhatsApp: +33789770894

posojila386
posojila386, 30.06.2018 00:43

Neverjetno, vendar resnično


Zaslužite od posojila od 5.000 do 10.000.000 € s tem gospodom Ivanom Tomaslavićem, ki mi je odobril posojilo v višini 10.000 € v manj kot 72 urah po tem, ko je sledil vsem korakom k pismu, mu lahko Bog narediti stokrat. Resna ponudba in zelo zanesljiva z večjo varnostjo. Če vas zanima, kontaktirajte to gospo.
E-pošta: posojila386@gmail.com
Viber: +22 995608568

printinia
printinia, 17.06.2017 16:57

Posojilo med zasebne


Imate projekt za financiranje in potrebujejo denar.
Imate sanje, in spoznali, da ne more storiti.
Imate težave denarja in želite porabiti.
Sem zasebni upnik v sodelovanju
z veliko bank, ki so sposobni zadovoljiti svoje
potrebuje denarni tok.
Kontakt: idolfinance@gmail.com
hvala

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>