Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 04:49
-1,93 %
53.780,97
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 21.04
0,60 %
1.464,17
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!

Vzajemci.com, 01.02.2017 |
5 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Vprašanje: Opazila sem, da nudite tudi pregled obstoječih naložb v skladih. Varčevati sem začela leta 2005 in sem bila v preteklosti z rezultati zadovoljna, vendar se mi portfelj v zadnjih nekaj letih praktično nikamor ne premakne oz. so donosi krepko pod povprečjem trga. Varčevati nameravam še vsaj 10 let. Hvala!

 

Odgovarja David Vegelj, osebni finančni svetovalec ter član Naložbenega odbora.

 

V zadnjih mesecih smo naleteli na več primerov vlagateljev, ki so prepričani, da je njihov portfelj ustrezno sestavljen oz. izkorišča potencial, ki ga nudijo trgi. Žal pa temu ni tako. Zelo veliko vlagateljev je danes pozicioniranih za ohranjanje premoženja in ne za rast.

 

Vprašajte se, bi radi plemenitili svoje premoženje ali samo ohranjali njegovo vrednost? Če ste izbrali slednje, potem je bolje da se poslužujete depozitov oz. glede na današnje stanje, ko so obrestne mere depozitov rekordno nizke, imate denar doma. Če pa spadate v prvo skupino, ki sredstva varčuje z namenom, da bodo čez nekaj časa ven dobili nekoliko več, potem morate poskrbeti za to, da boste za svoj denar dobili več!

 

Osnove sestavljanja portfelja

Želja vseh je, da bi prišli do idealne formule pri oblikovanju osebnega portfelja, ki bi nam omogočila upokojitev pri 50 letih, hkrati nam bi v obdobju varčevanja omogočila še nakup nepremičnine in šolanje otrok. Žal takšna univerzalna formula ne obstaja. Sestava osebnega portfelja vzajemnih skladov je specifična stvar vsakega posameznika, odvisna od osebnostnih lastnosti (sprejemanje tveganja), naložbenih ciljev in predvsem časa varčevanja. Za optimalno skrb nad portfeljem potrebujemo veliko znanja in časa, česar pa nam v trenutnem svetu prepogosto zmanjkuje. Zato je pomembno, da nad vašim portfeljem bedi za to usposobljena oseba.

 

Ne izkoriščate vsega potenciala

Točna določitev jedra portfelja je odvisna predvsem od trenutka v katerem se nahajamo, saj so v določenem trenutku bolj primerni delniški skladi razvitih trgov (ZDA, Japonska, Evropa), kasneje so to lahko fleksibilni skladi s poudarkom na obveznicah ali delnicah in tako dalje.

 

Del portfelja naj bi predstavljale tako imenovane satelitne naložbe, s katerimi poskušamo doseči višjo donosnost ob hkratnem znižanju tveganja. Satelitne naložbe so običajno sektorsko ali geografsko omejeni skladi, posamezne delnice in alternativne naložbe. Pri tem izbiramo podcenjene regije (npr. Vzhodna Evropa, Rusija, Latinska Amerika, energija itd.), ki so trenutno nepriljubljene ali pa regije, kjer vidimo velik dolgoročni potencial (Indija, Kitajska). V primeru alternativnih naložb pa poskrbimo za to, da imajo te čim nižjo korelacijo s splošnimi trgi.

 

Vsak misli, da ima portfelj ustrezno urejen. Pa je res tako?

Tudi pri vas, tako kot pri mnogih drugih vlagateljih, smo opazili, da ima portfelj neustrezno razpršitev med skladi glede na trenutno stanje na trgih. Portfelj je sestavljen iz treh skladov: dva mešana globalna kot jedro portfelja ter eden sektorski, ki investira v delnice farmacevtskih podjetij. Razmerja med naložbami pa so 40:40:20.

 

Na prvi pogled je portfelj ustrezno sestavljen, saj sta bila za jedro portfelja uporabljena globalna mešana sklada. Poleg tega imate del portfelja tudi v varnih obvezniških naložbah in tudi rezultati za nazaj kažejo, da se je portfelj obnašal primerno, čeprav ne nadpovprečno. Dva od treh skladov imata v celotnem obdobju pozitivno rast, eden pa je v zadnjih letih ustvaril izgubo. Moramo pa opozoriti tudi na to, da portfelja niste spreminjala, saj uporabljate strategijo kupi in drži, katera se lahko v bolj nihajnih letih izkaže za manj primerno.

 

Po pregledu posameznih naložb sklada vidimo, da ste z nadpovprečnim deležem svojega portfelja izpostavljeni ameriškemu trgu. Ameriške delnice sicer še imajo potencial za rast, vendar manj v primerjavi z ostalimi trgi. Poleg tega so ostali trgi zastopani podpovprečno, od sektorjev pa pokrivate samo farmacijo.

 

Stranki smo na sestanku predlagali določene spremembe, kjer smo jedro portfelja uredili z enim fleksibilnim skladom s poudarkom na delnicah. Fleksibilni skladi so izredno primerni za jedro, saj upravljalec sam določa ali bo sredstva razporedil v delnice, obveznice ali denar. Kadar je pogled upravljalca optimističen, ima večji del sredstev v delnicah, kadar so njegova pričakovanja pesimistična, se poslužuje obveznic ali celo denarja in depozitov. Satelitne naložbe, kamor smo razporedili 50 odstotkov portfelja, vključujejo trge Vzhodne Evrope ter energetski sektor. Sredstva v sektorju farmacije smo trenutno pustili nedotaknjena. Del sredstev smo investirali tudi v alternativne naložbe ter tako dosegli boljšo razpršenost portfelja ob višji pričakovani donosnosti. Jedro naložbe bomo pozorno spremljali in trenutno ne predvidevamo večjih sprememb, pri satelitnih naložbah pa smo del sredstev že prenesli znotraj krovnega sklada.

 

Pravočasna reakcija vam lahko prinese več!

 

Trenutno mnenje Naložbenega odbora Vzajemci Skupine je, da bo v prihodnjem obdobju na trgih potrebna hitra reakcija. Potenciala za rast je še veliko, vendar bo ključnega pomena izbira pravih naložb. Zato je smiselno tudi portfelj prilagoditi tako, da bodo sredstva porazdeljena med več regij, sektorjev in tipov naložb, saj s tem lahko veliko prispevamo k skupni varnosti celotnega portfelja. Na tem mestu naj še opozorim, da prepogosto menjavanje skladov ni priporočljivo, vsekakor pa je smiselno o tem razmišljati vsaj na vsakih šest mesecev, oziroma pravočasno reagirati v trenutkih, ko je to potrebno.

 

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com.​ Odgovor strokovnjakov Vzajemci skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

 

 

Kaj so alternativne naložbe?

Alternativne naložbe postajajo eden izmed ključnih sestavnih delov portfeljev vlagateljev. Ravno zaradi tega smo se odločili za izdajo priročnika o alternativnih naložbah. Svojo kopijo si lahko prenesete s pomočjo spodnjega obrazca.

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

posojila386
posojila386, 19.03.2019 18:43

poslovna priložnost


Pozdravljeni, rad bi vas obvestil o poslovni priložnosti. Sem finančni operater, ki posreduje na področju kreditov ter kratkoročnih in dolgoročnih naložb med posamezniki in neprofitnimi podjetji ... V nedavnem partnerstvu z Evropsko centralno banko in Svetovno banko vam lahko zdaj odobrimo posojila z letno obrestno mero 3%. Ponujamo več vrst kreditov, vključno z:
- komercialno posojilo.
- osebno posojilo
- hipoteke,
- avto posojilo,
- študentsko posojilo
- Pripravljen za šolanje svojih otrok.
- posojila za konsolidacijo dolgov itd.
KONTAKTIRAJTE SE V PRIVATNEM KADI ZANIMAJO Z veseljem vas bom štel med naše zadovoljne stranke. E-naslov: posojila386@gmail.com
Whatsapp: +33 6 44 69 81 35
Viber: +33 6 44 69 81 35

posojila386
posojila386, 27.11.2018 08:14

Neverjetno, vendar resnično


Od tega gospoda Ivana Tomaslavića, ki mi je dal posojilo v višini 150.000 € v manj kot 72 urah po tem, ko je sledil vsem korakom k pismu, lahko dobim resnično posojilo od 5.000 do 10.000.000 € stotine krat. Resna in zelo zanesljiva ponudba z večjo varnostjo. Če vas zanima, se obrnite na to gospo. E-pošta: posojila386@gmail.com

plavec8
plavec8, 10.07.2018 13:43

Nudimo posojilo od 1.000.000 €(plavec.joz@gmail.com)


Nudimo posojilo od 1.000.000 €
Nudimo posojilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplacevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : plavec.joz@gmail.com
WhatsApp: +33789770894

posojila386
posojila386, 30.06.2018 00:44

Neverjetno, vendar resnično


Zaslužite od posojila od 5.000 do 10.000.000 € s tem gospodom Ivanom Tomaslavićem, ki mi je odobril posojilo v višini 10.000 € v manj kot 72 urah po tem, ko je sledil vsem korakom k pismu, mu lahko Bog narediti stokrat. Resna ponudba in zelo zanesljiva z večjo varnostjo. Če vas zanima, kontaktirajte to gospo.
E-pošta: posojila386@gmail.com
Viber: +22 995608568

printinia
printinia, 17.06.2017 16:57

Posojilo med zasebne


Imate projekt za financiranje in potrebujejo denar.
Imate sanje, in spoznali, da ne more storiti.
Imate težave denarja in želite porabiti.
Sem zasebni upnik v sodelovanju
z veliko bank, ki so sposobni zadovoljiti svoje
potrebuje denarni tok.
Kontakt: idolfinance@gmail.com
hvala

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>