Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 01:02
-0,52 %
48.000,00
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 04.03
0,07 %
1.454,67
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti

Vzajemci.com, 01.02.2017 |
7 komentarjev
Komentarji Komentiraj

Indija se lako pohvali z več kot 5.000 različnimi delnicami podjetij, razpršenimi po številnih sektorjih. Indijski kapitalski trg je prava poslastica za vlagatelje, saj je glede na število podjetij, ki so na voljo za vlaganje, premagal celo kapitalski trg v ZDA.


Nihanja na razvitih trgih brez večjega vpliva na indijsko borzo

Čeprav naj bi administracija na novo izvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa kratkoročno zvišala volatilnost na vseh trgih v razvoju, je po prepričanju Sukumarja Rajaha, glavnega direktorja in vodje investicij za azijske trge pri Franklin Templeton Investments, indijski delniški trg tako raznolik in ponuja ogromno zanimivih investicijskih priložnosti, kar mu daje edinstveno moč, da bo brez večjih pretresov zdržal še tako močna nihanja.

 

Mnogi opazovalci so nihanja na razvijajočih trgih takoj po objavi rezultatov volitev v ZDA pripisali nepričakovani zmagi Donalda Trumpa. V Indiji jih to ne skrbi. Četudi bo Trump uresničil napovedi o bolj protekcionistični politiki, bi to imelo zelo malo vpliva na Indijo, saj ameriški trg za indijsko gospodarstvo ne predstavlja glavnega trga. Večji vpliv je v istem času imela odločitev predsednika indijske vlade Narendra Modija, da iz obtoka umakne bankovca za 500 in 1.000 rupij, kar je na trgu povzročilo precejšno razprodajo. Čeprav bo kratkoročno verjetno privedla do slabših četrtletnih rezultatov podjetij, bo po njegovem mnenju Modijeva drzna in revolucionarna poteza imela dolgoročne in trajne posledice na indijsko ekonomijo. Pričakuje zmanjšanje davčnih utaj, kar naj bi pospešilo ekonomsko učinkovitost in rast bruto domačega proizvoda (BDP).

 

Drugačni od ostalih držav v razvoju

Indija je po nekaterih merilih največji in najbolj raznolik kapitalski trg na svetu. Kljub globalnim negativnim vplivom in geopolitičnim napetostim, ki še vedno močno vplivajo na razvijajočih se trgih, je Sukumar prepričan, da ima Indija nekatere značilnosti, zaradi katerih precej izstopa od drugih razvijajočih se trgov. Indijsko gospodarstvo je dejansko prišlo do prelomnice - rastoči srednji razred, strukturne spremembe in predvidena stopnja rasti BDP v višini 7,4% za leto 2017 – vse to je pomagalo državi vzdržati velike zunanje pritiske (¹).

 

V preteklosti je, po njegovem mnenju, še večjo rast indijskega gospodarstva onemogočala neučinkovita davčna politika, neustrezni predpisi in slaba infrastruktura. Pred kratkim sprejete strukturne reforme, kot na primer spremenjen zakon o obdavčitvi blaga in storitev, so odpravile precej ozkih grl v gospodarstvu in so po Sukumarjevem mnenju ključne za nadaljnji razvoj. Zakon o obdavčitvi blaga in storitev odpravlja stari indirektni davčni sistem in uvaja plačilo davka ob vsaki prodaji blaga ali storitve. Kot rezultat reforme, Sukumar pričakuje zvišanje produktivnosti in večje zaposlovanje. Hkrati pa naj bi ta davčna reforma povečala tudi dobičkonosnost podjetij, s tem privabila še več svežega kapitala tujih investitorjev, kar bo pa zopet privedlo do kreiranja novih delovnih mest. Čeprav je to odločen korak v pravo smer, pa je Sukumar prepričan, da Indija lahko ponudi še veliko več.

 

Indija je dom 5.835 podjetij, ki kotirajo na domači borzi. S tem je pred ZDA, Japonsko, Kitajsko in Avstralijo (²). Kitajska, ki se običajno uporablja za primerjavo zaradi svoje podobne poti rasti BDP-ja, ima samo 2.827 podjetij, ki kotirajo na njeni domači borzi. Še pomembneje pa je, da lahko Indijski kapitalski trg vlagateljem ponudi nekaj možnosti, ki na splošno niso na voljo na drugih razvijajočih se trgih.

 

Nekateri razvijajoči se trgi so lahko preveč osredotočeni na posamezne sektorje, kot na primer tehnologija v Tajvanu in Južni Koreji ali energija v Savdski Arabiji. Že samo število podjetij, ki so na voljo za naložbe v Indiji, predstavlja vlagateljem potencialno globlji bazen naložbenih možnosti v vseh sektorjih. Sukumar je ugotovil, da indijska podjetja običajno veliko bolj sledijo dolgoročnim trendom, kot pa kratkotrajnim cikličnim trendom. V mnogih primerih se je to izkazalo kot učinkovit dodaten način boja proti globalnim negativnim vplivom, ki danes vključujejo npr. učinke referendumskega glasovanja o umiku Velike Britanije iz EU (Brexit), volitev v ZDA in nadaljevanja napetosti na Bližnjem vzhodu.

 

Tehnologija je odprla vrata za finančni sektor v Indiji. Leta 1969 so bile nacionalizirane vse večje banke, posojilodajalci v državni lasti so tako vrsto desetletij obvladovali celotni bančni sektor. Vlada je omehčala pravila leta 1990, ko je licenco dobilo manjše število zasebnih bank. Od začetka liberalizacije so banke v zasebni lasti hitreje rastle od bank javnega sektorja, predvsem zaradi raziskovalnih in razvojnih prizadevanj na področju tehnologij, storitev, proizvodov in mrež poslovalnic. Sukumar verjame, da lahko v naslednjih 10 letih banke v zasebni lasti postanejo še veliko večje. Ni pa samo finančni sektor tisti, ki ima velik potencial za rast. Število podjetij v farmacevtski, proizvodni in avtomobilski industriji ter gradbeništvu se je v Indiji zelo povečalo tudi zaradi rastočega srednjega razreda.

 

Velik potencial za nadaljnjo rast

V zadnjih nekaj desetletjih je prišlo do velikega premika v vrstah delovnih mest, ki so na voljo v Indiji - od nizko plačanih delovnih mest v kmetijstvu do višje plačanih proizvodnih in storitvenih delovnih mest. Glede na povečanje razpoložljivega dohodka Sukumar verjame, da bo povpraševanje potrošnikov spodbudilo rast dobičkov podjetij kot tudi rast celotnega indijskega gospodarstva. Širina priložnosti, ki jih ponuja indijski kapitalski trg, daje temu razvijajočemu se trgu priložnost pisati novo poglavje, in tokrat, meni Sukumar, da ne bo zgolj o rasti.

 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na zane.ogrin@vzajemci.com.​

 

 

Kaj so alternativne naložbe?

Alternativne naložbe postajajo eden izmed ključnih sestavnih delov portfeljev vlagateljev. Ravno zaradi tega smo se odločili za izdajo priročnika o alternativnih naložbah. Svojo kopijo si lahko prenesete s pomočjo spodnjega obrazca.

Oceni članek: 1  2  3  4  5  Ocena:

Komentiraj

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki. Prosimo, da se prijavite.

Komentarji

printinia
printinia, 17.06.2017 17:00

Posojilo med zasebne


Imate projekt za financiranje in potrebujejo denar.
Imate sanje, in spoznali, da ne more storiti.
Imate težave denarja in želite porabiti.
Sem zasebni upnik v sodelovanju
z veliko bank, ki so sposobni zadovoljiti svoje
potrebuje denarni tok.
Kontakt: idolfinance@gmail.com
hvala

Aktualni prispevki
Myhajlo Todurov: Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Drugo mnenje: Kje se skriva potencial?
Uredništvo Vzajemci.com: Ali varčujem dovolj za pokojnino?
Ali varčujem dovolj za pokojnino?
David Vegelj: Alternativno o alternativnih naložbah
Alternativno o alternativnih naložbah
Myhajlo Todurov: Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Vrednotenje skladov zasebnega kapitala
Myhajlo Todurov: Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo
Myhajlo Todurov: Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Upokojitev je 'modna muha' prejšnjega stoletja
Žane Ogrin: Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
Indija ni samo zgodba o hitri gospodarski rasti
David Vegelj: Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
Vaš portfelj je pozicioniran za ohranjanje premoženja, ne za rast!
David Vegelj: Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?
Kako do stalnega mesečnega ali letnega pasivnega prihodka?

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>