Če imate pomisleke o piškotkih,
tega lepo prosim
ne prezrite pred nadaljevanjem.
BITCOIN 19:59
-3,79 %
6.209,79
CN 13.07
0,37 %
3.060,69
HK 01.11
1,23 %
28.594,06
JP 01.11
1,86 %
22.420,08
RU 15:51
-2,63 %
987,75
SI 06.12
0,12 %
905,61
DE 01.11
1,78 %
13.465,51
UK 01.11
-0,07 %
7.487,96
BR 01.11
-0,26 %
74.115,48
GLD 01.11
0,46 %
121,22
US 01.11
0,15 %
2.579,11

Pregled novic

 |  Deluje od 12.11.2010 kot razširitev dotedanjega jutranjega pregleda v forumu.
2015     >     1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Arhiv po letih: 2016 | 2015 | 2014

Za vas poiščemo aktualne novice. Ali naj jih dostavimo na vaš email - vsak dan zjutraj?   DA, pošiljajte


Pregled za dan 05.11.15


5.11. Iščete osebno srečo? Iščite znotraj sebe. [qz.com]
Sreča ni cilj - je bolj stranski učinek osmišljenega življenja. Torej premislite kdo ste in kaj bi počeli v življenju in kakšne odnose bi imeli z bližnjimi. Družbeni recept z večjo plačo, večjo hišo in novejšim avtom vas utegne precej razočarati.
5.11. Bazična znanost: kdo jo potrebuje? [scienceblogs.com], [wsj.com]
Znanstveniki, ki se ukvarjajo s čudaškimi kemijskimi reakcijami, verjetnostmi različnih teorij na subatomarni ravni... so večinoma sponzorirani s strani države, ker njihova spoznanja niso tržno uporabna. meja med nesmiselnim zapravljanjem in še kako pomembnim ustvarjanjem podlage za tehnološke preboje je nevidna. Politično: bazično znanost morajo financirati velike države, ki želijo konkurenčno prednost. Slovenski, hrvaški, ali avstrijski proračun pa je s tem brez veze obremenjen, ker haska ne bo. Če slučajno kaj odkrijemo, bodo to veliko prej implementirali Američani ali Nemci.
Članek je osredotočen na ZDA in pravi, da financiranje bazične znanosti morajo imeti - napisan je kot kritika drugega, popularnega članka v WSJ, ki trdi da je to zapravljanje denarja.
5.11. Kazni za lažna borzna naročila so absurdno visoke glede na realno škodo ki jo ta povzročijo [streetwiseprofessor.com]
"Spoofing", kot se temu reče, je precej enostavno opazen za nazaj. In če je enostavno opazen, bi se ga lahko kaznovalo finančno. Zaradi spoofinga velike škode ni - morda je nekdo skočil ven iz pozicije ali ni skočil noter, in to je to.
Drugi problem je slabše ustvarjanje trga, manjša likvidnost: "market makerji" bodo bistveno manj agresivni, če kasneje svojih naročil ne bodo upali preklicati, ker so lahko obtoženi in za več let v zaporu zaradi lažnih naročil.
Predvsem pa je absurdno, da velikanske banke in njihovi šefi, ki načrtno ustvarijo več milijard škode, ki jo mora kasneje sanirati država, lahko odkorakajo brez kazni ali pa zgolj s finančno, nekdo ki je zaslužil nekaj milijonov s spoofingom pa bo več let v zaporu.
5.11. Zaton civilizacije: gibanja za aktivno izumrtje s pomočjo prenehanja reprodukcije [theawl.com]
Ko se enkrat odmaknete iz antropocentričnega pogleda na svet, je vprašanje kako daleč greste pri dajanju pravic drugim oblikam življenja, ki so vam prej bile samo orodje. No, nekateri menijo da je za planet bolje, če se ljudje prenehamo množiti. Planet ima pravice :-)
Jap, skoraj izključno pripadajo zahodni civilizaciji. In nikjer niti od daleč ne razmišljajo o rezultatih zgolj zahodnega prenehanja reprodukcije... Strašna slepota je človeka, bi rekel Prešeren.
5.11. Kakšen svetovni problem predstavlja ničla kot spodnja meja obrestne mere? [voxeu.org]
Dober ampak nekoliko učbeniški tekst o problematiki ZLB (zero lower bound), torej ničli kot spodnji meji. Že nekaj let je, odkar so si vse pomembne centralne banke in institucije priznale, da morajo obresti biti na ničli in tiskalni stroji v pogonu. Ampak to sploh ne reši problema, zato bolj besno devalvirane ali bolj besno konkurenčne države globalno krizo izvažajo: če je vaša valuta (ali pa delavci) bistveno cenejša, uspete izvažati drugim državam, ki jo (tudi, ampak ne dovolj) tiskajo. Denar iz dreves je začasno nadomestilo za "marsovce", ki bi kupovali vso šaro ki jo proizvedemo.
In ker marsovcev ni, je treba najti nek res nov globalni recept. Obrestne mere v negativno lahko sprejmejo vsi in smo na istem. Ko bodo države, ki so na škodi v tem mednarodnem izvažanju krize imele dovolj, in se bodo postavile kapitalske kontrole, mejne kontrole in carinske dajatve, bodo sledila vse večja politična trenja.
5.11. Kitajska je svetovni voditelj v prikritem trošenju za vojsko [qz.com]
Uradno porabijo 65 milijard dolarjev na leto, neuradno pa še kakih 30 zraven, ampak so okrog tega drugega kosa pač sramežljivi. Še vedno je to bistveno manj od najbolj veselih globalnih bojevnikov iz Amerike - ampak trend je vzpodbuden, in za en dolar se na Kitajskem več dobi kot v ZDA.

Če bi imeli uporabniško ime in bili z njim prijavljeni, bi tukaj lahko vnesli svoj komentar.

Dosedanji komentarji

#141133  05.11.15 08:14  nomadodgovori / citiraj  |  shramba  

Vprašanje na 1. članek: zakaj se nove emisije "natiskanega" denarja raje ne razdelijo direktno prebivalstvu, namesto da pridejo na banke (ki jih potem dajejo naprej v obliki kreditov, če prav razumem)? Kakšni bi bili recimo argumenti proti tej ideji?
#141158  05.11.15 10:05  MrModgovori / citiraj  |  shramba  

Spammerji se hitro prilagajajo, tole sem prejel danes:

This is Jerry from Zoyals International Barriers & Metal Co.,Ltd,China. We are a manufacturer specialalized in making wire mesh and fence. For example:

1.Barbed wire fencing 2.Razor wire fencing 3.Security fencing 4.Temporary fencing 5.Ornamental fencing and so on.

M

PS: Ornamental fencing bi znal bit politično zelo dobro sprejet.

* zadnji popravek: 05.11.15 10:05
#141163  05.11.15 10:17  milwal (admin) odgovori / citiraj  |  shramba  

To je dobro vprašanje.

Politično je problem, da se temu reče socializem in nalepka ni popularna pri centrih moči, kot tudi ne pri večini prebivalstva, ki mu v resnici čisto dobro gre. Mislijo namreč, da je to zaradi službe ki jo dejansko nekdo rabi in oni nekaj delajo in prispevajo.

Sicer tričetrt stvari in storitev nihče ne rabi, imamo pa jih zato ker smo se tako navadili in ker je inercija močna stvar. In ta denar se počasi preliva navzdol skozi elite in podelite vse do tega, da nekdo ima službo, katere produkt nekdo plača z denarjem, ki je zrastel na drevesu.

Drugi problem je kontrola (to je bolj moja ideja) - če se denar deli vsem, in lahko volimo kogarkoli, oblast ni več oblast... zdaj pa z dodeljevanjem kreditov in grožnjami z izbrisi, bail-in, bailout, tisti ki denar deli ima moč. Izbere komu ja in komu ne. Zato tistemu z močjo ni v interesu, da bi omogočil in uzakonil denar vsem.

Tako ameriška centralna banka lahko drži uzde nad največjimi bančnimi in kapitalskimi snagatorji, evropska centralna banka kot izpostava nemške pa drži uzde celo nad drugimi državami v EU.

Tretji, ekonomsko teoretski problem bi lahko bile že videne posledice vseh držav socializma: ni več spodbude za trud in delo, padec produktivnosti (ali jo res rabimo?), prevelik in nekontroliran skok inflacije (ki si ga morda celo želimo?), v nekaj letih ali desetletju padec gospodarstva v primerjavi s sosednjimi državami, ki tega ne bi počele. Vendar pa je vse to dokazovanje na zelo trhlih tleh.

Naslednji problem je volilna smer: ko enkrat lahko privoliš denar, ga boš hotel privoliti vedno več. Denar se da privoliti, standarda pa pač ne. Zato bi ta stvar lahko zbezljala iz koristnih v podivjane tire. Dokler gre to v smeri elit k vse manjšim subjektom preko kreditov in subvencij, stvar ne more zbezljati. Torej socializem lahko imamo, ampak samo z diktaturo, ki odmerja med in mleko.

Dokler se moramo pretvarjati, da državljani suverenih držav ( nemci, američani, britanci, japonci... ne slovenci in podobne vazalne dežele) tam nekaj volijo in ob nezadovoljstvu z naslednjimi volitvami odstavijo, mora biti denarni tok dovolj zapleten, da ne pride do (prevelike) volilne neumnosti.

Na to temo velja brati Kaminsko na FT: "saj veste, da v 24. stoletju denar ne obstaja?" http://ftalphaville.ft.com/2015/10/12/21...

Pač gre za to, da to demokratično in hkrati kapitalistično tekmovanje ne more imeti dolgega roka na tako majhnem in povezanem planetu. Neka elita bo z napredkom tehnike morala vzkliti in bo obvladovala svet. Takrat denar ne bo potreben, pač pa bo vse regulirano in določeno; dane ti bodo tvoje zadolžitve in dobil boš svoje bonbončke. V seriji zvezdne steze vidimo to elito na vesoljskih ladjah, medtem ko se nič ne pogovarjajo o omejenih življenjih velike večine na planetu, ki ne odloča o ničemer.
#141168  05.11.15 10:32  milwal (admin) odgovori / citiraj  |  shramba  

Efektivno se oblasti veliiiiko bolj splača deliti zdravstvo, šolstvo, varnost na ulicah, stanovanja, elektriko, avtomobil, gorivo, hrano, oblačila in vstopnice v zabaviščni park, kot denar sam.

Ker z zgornjim pokrijejo 99% normalnih potreb. S sodobno tehniko ti lahko določijo in zanesljivo preverijo, koliko rabiš, koliko si dobil, kaj bi rad še imel, kaj moraš storiti da boš dobil.

Če ti dajo denar v svobodni gospodarski pobudi, ne vedo kaj boš z njim storil. Lahko ga (o ti zlobec!) celo prišparaš, ali investiraš, začneš zbirati denar ki so ga dodelili drugim, in postaneš močan.

Kumulativno od tvoje moči družba nima nič, ker so vse potrebe že zadovoljene, ti pa si uzurpator ustaljenega reda in moči. Utegneš celo imeti negativen učinek na zaposlenost in utečenost gospodarstva.

Ključ je v "vse potrebe že zadovoljene". Smo tam, ali nismo tam? Kaj pa če je to zgrešen koncept v celoti, in obstaja neka neskončna potreba po svobodni pobudi, ki zagotavlja napredek človeštva. Potrebe niso samo kruh in voda, potreba je leteti v vesolje in poleg gledati hologramski TV. In za te stvari je potrebna nagrada, pobudnost, kapitalizem.

Ampak če je koncept res zgrešen, zakaj sta avtokratski Rusija in Kitajska vse močnejši, svobodne države pa se redijo in volijo socialne podpore in stagnirajo?

Jaz upam, da je to samo nihaj zadnjega desetletja (ali dveh), in nas za ovinkom čaka preboj inovativnosti in produktivnosti svobodnih gospodarstev in svobodne volje. Ampak upanje ni strategija. In utegnil bi čakati dlje kot bom živel, kar pa je spet čisto nove zgodba. Ki seveda ima vpliv na koncept spodbudnosti svobodnega gospodarstva in družbe.

* zadnji popravek: 05.11.15 10:32
#141173 (odg: #141163 milwal)  05.11.15 10:36  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[milwal]

Neka elita bo z napredkom tehnike morala vzkliti in bo obvladovala svet. Takrat denar ne bo potreben, pač pa bo vse regulirano in določeno; dane ti bodo tvoje zadolžitve in dobil boš svoje bonbončke.
saj ves, kako se to imenuje, ane :)

#141193 (odg: #141168 milwal)  05.11.15 11:09  cicibanodgovori / citiraj  |  shramba  
[milwal]
+1

kaj če tole kr preimenuješ v četrtkovo kosilo in nadaljuješ vsak teden? :)
#141218 (odg: #141193 ciciban)  05.11.15 12:03  milwal (admin) odgovori / citiraj  |  shramba  
[ciciban]

:: [milwal]+1kaj če tole kr preimenuješ v četrtkovo kosilo in nadaljuješ vsak teden? :)
So že bili taki zlonamerni predlogi iz več strani, ja... problem je, da potem pa moraš nekaj napisat, in ravno zato ne gre napisat.

Čeprav bi mi ta prisila morda koristila v smislu da bi se dovolj razgledal po raznih tematikah in mislih na spletu, in bil prisiljen k malo možganskega dela, da povežem in dam svojo obliko. Skratka, bilo bi bolj koristno zame kot za bralce. Novega itak ni nič za povedat na tem svetu.
#141223 (odg: #141173 crt)  05.11.15 12:19  MSTANK1odgovori / citiraj  |  shramba  
[crt]

:: [milwal]

:: Neka elita bo z napredkom tehnike morala vzkliti in bo obvladovala svet. Takrat denar ne bo potreben, pač pa bo vse regulirano in določeno; dane ti bodo tvoje zadolžitve in dobil boš svoje bonbončke.saj ves, kako se to imenuje, ane :)
Blaznica?
#141228 (odg: #141218 milwal)  05.11.15 12:21  MSTANK1odgovori / citiraj  |  shramba  
[milwal]

Novega itak ni nič za povedat na tem svetu.


Od katerega stoletja :) pa to velja oz.kdaj si sam to pogruntu?
#141243 (odg: #141168 milwal)  05.11.15 12:59  cicibanodgovori / citiraj  |  shramba  
[milwal]

Ker z zgornjim pokrijejo 99% normalnih potreb. S sodobno tehniko ti lahko določijo in zanesljivo preverijo, koliko rabiš, koliko si dobil, kaj bi rad še imel, kaj moraš storiti da boš dobil.


http://qz.com/541609/more-than-1-billion...
#141248 (odg: #141228 MSTANK1)  05.11.15 13:10  milwal (admin) odgovori / citiraj  |  shramba  
[MSTANK1]

:: [milwal]

::Novega itak ni nič za povedat na tem svetu.

Od katerega stoletja :) pa to velja oz.kdaj si sam to pogruntu?
Saj to glih - gre za stoletja, morda tisočletja, da se spremenimo ljudje. V dobi enega življenja pa se spreminja samo tehnika. Kar ni nič novega :-P
#141258 (odg: #141223 MSTANK1)  05.11.15 13:22  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[MSTANK1]

:: [crt]

:: :: [milwal]

:: :: Neka elita bo z napredkom tehnike morala vzkliti in bo obvladovala svet. Takrat denar ne bo potreben, pač pa bo vse regulirano in določeno; dane ti bodo tvoje zadolžitve in dobil boš svoje bonbončke.

::

:: saj ves, kako se to imenuje, ane :)Blaznica?
moze i to, ceprav v bistvu je to komunizem... :)

"razvoj proizvajalnih sil", tj. aplicirane tehnologije, bo privedel do "razvoja druzbenih odnosov", tj. drugacnega nacina delovanja druzbe in vloge posameznika... cisti izvorni marksizem.

#141278 (odg: #141258 crt)  05.11.15 14:23  milwal (admin) odgovori / citiraj  |  shramba  

Tako.

Samo Marx je o tem pisal, ko so kmetje še z vedrom po vodo hodili, in do zvezdnih stez je bilo daleč. Zdaj pa ni več tako daleč, in vse kaže da drugi prihod ne bo krvav, kot je bil prvi v sovjetski zvezi, bo pa zato stokrat bolj diktatorski in omejevalen. Življenje bo skoraj v celoti določeno in sprogramirano od malih nog do smrti.

Ko se tako radi hecamo, da smo od tehnologije pričakovali leteče avte, dobili pa iphone in facebook... od tehnologije smo pričakovali leteče avte, s katerimi bi bili svobodni kot ptice, prinesla pa bo leteče drone, s katerimi bomo nadzirani kot kanarčki.
#141283 (odg: #141258 crt)  05.11.15 14:45  MSTANK1odgovori / citiraj  |  shramba  
[crt]

:: [MSTANK1]

:: :: [crt]

:: :: :: [milwal]

:: :: :: Neka elita bo z napredkom tehnike morala vzkliti in bo obvladovala svet. Takrat denar ne bo potreben, pač pa bo vse regulirano in določeno; dane ti bodo tvoje zadolžitve in dobil boš svoje bonbončke.

:: ::

:: :: saj ves, kako se to imenuje, ane :)

::

:: Blaznica?moze i to, ceprav v bistvu je to komunizem... :)"razvoj proizvajalnih sil", tj. aplicirane tehnologije, bo privedel do "razvoja druzbenih odnosov", tj. drugacnega nacina delovanja druzbe in vloge posameznika... cisti izvorni marksizem.


Bah te izmi me vedno spomnijo na strica z brki :-)

- One sometimes gets the impression that the mere words 'Socialism' and 'Communism' draw towards them with magnetic force every fruit-juice drinker, nudist, sandal-wearer, sex-maniac, Quaker, 'Nature Cure' quack, pacifist, and feminist in England.

Pa kok so te ideje originalne (ok pol smo spet pri tem, da se nič ne spreminja):

- From Carlyle onwards, but especially in the last generation, the British intelligentsia have tended to take their ideas from Europe and have been infected by habits of thought that derive ultimately from Machiavelli. All the cults that have been fashionable in the last dozen years, Communism, Fascism, and pacifism, are in the last analysis forms of power worship.

Al pa o svetovnem znanju angleščine:

- All Spaniards, we discovered, knew two English expressions. One was "O.K., baby", the other was a word used by the Barcelona whores in their dealings with English sailors, and I am afraid the compositors would not print it.

#141288 (odg: #141278 milwal)  05.11.15 15:23  cicibanodgovori / citiraj  |  shramba  
[milwal]

Tako.Samo Marx je o tem pisal, ko so kmetje še z vedrom po vodo hodili, in do zvezdnih stez je bilo daleč. Zdaj pa ni več tako daleč, in vse kaže da drugi prihod ne bo krvav, kot je bil prvi v sovjetski zvezi, bo pa zato stokrat bolj diktatorski in omejevalen. Življenje bo skoraj v celoti določeno in sprogramirano od malih nog do smrti.Ko se tako radi hecamo, da smo od tehnologije pričakovali leteče avte, dobili pa iphone in facebook... od tehnologije smo pričakovali leteče avte, s katerimi bi bili svobodni kot ptice, prinesla pa bo leteče drone, s katerimi bomo nadzirani kot kanarčki.
a vi ki ste v šolo hodili še v jugi ste imeli 1984 in BNW za bralno značko in napamet do ponedeljka? :)
#141303 (odg: #141288 ciciban)  05.11.15 16:12  MSTANK1odgovori / citiraj  |  shramba  

O BNW nimam pojma :-) ma trapastih 84 je ratal zarad cenzure - - pisec je hotel dati naslov 1948 (tok o svobodi govora v demokratičnih državah po ww2 = tistih kao ne za železno zaveso :)
#141308 (odg: #141303 MSTANK1)  05.11.15 18:13  MrModgovori / citiraj  |  shramba  
[MSTANK1]

O BNW nimam pojma :-) ma trapastih 84 je ratal zarad cenzure - - pisec je hotel dati naslov 1948 (tok o svobodi govora v demokratičnih državah po ww2 = tistih kao ne za železno zaveso :)
Huh, pa saj je bil roman že od začetka 1984? Sem kaj zamudil?

M
#141313  05.11.15 18:29  nomadodgovori / citiraj  |  shramba  

Se kdaj člani foruma dobite na pivu? Tole debato bi bilo fino obdelati v živo ...
#141318 (odg: #141308 MrM)  05.11.15 18:56  milwal (admin) odgovori / citiraj  |  shramba  
[MrM]

:: [MSTANK1]

:: O BNW nimam pojma :-) ma trapastih 84 je ratal zarad cenzure - - pisec je hotel dati naslov 1948 (tok o svobodi govora v demokratičnih državah po ww2 = tistih kao ne za železno zaveso :)Huh, pa saj je bil roman že od začetka 1984? Sem kaj zamudil?

M
Zgleda da je bilo precej zbrke okol naslova; nekoliko manj zbrke pa okrog tega, da je Orwell zmagovalce WW2 videl kot planerje diktature, zahodni del njih pa je nekako želel tarčo prestaviti predvsem na sovjete:

http://www.theguardian.com/books/2009/ma...

In his edition of the Collected Works (20 volumes), Peter Davison notes that Orwell's American publisher claimed that the title derived from reversing the date, 1948, though there's no documentary evidence for this. Davison also argues that the date 1984 is linked to the year of Richard Blair's birth, 1944, and notes that in the manuscript of the novel, the narrative occurs, successively, in 1980, 1982 and finally, 1984. There's no mystery about the decision to abandon "The Last Man in Europe". Orwell himself was always unsure of it. It was his publisher, Fred Warburg who suggested that Nineteen Eighty-Four was a more commercial title.
#141328  05.11.15 20:18  Odzinodgovori / citiraj  |  shramba  

Fajn debata; blizu mi je tudi ta tema:

"Zaton civilizacije: gibanja za aktivno izumrtje s pomočjo prenehanja reprodukcije"

Pogled človek vs. narava se mi zdi hecen. Vse življenje prinaša trpljenje in najlepše je mirujoče vesolje. Pot do tja je še dolga, ampak vsaj lepo je vedeti, da bo konec lep. :)

Romanček, kjer se človeštvo prav tako prostovoljno "umakne":

http://www.fimfiction.net/story/62074/fr...
(Če se ga bo kdo lotil - naj vas od branja ne odvrne dejstvo, da gre za My Little Pony fan fiction. :).
#141333 (odg: #141313 nomad)  05.11.15 20:21  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[nomad]

Se kdaj člani foruma dobite na pivu? Tole debato bi bilo fino obdelati v živo ...
na biciklu se :P
#141338 (odg: #141278 milwal)  05.11.15 20:23  crt (admin) (DS) odgovori / citiraj  |  shramba  
[milwal]

Tako.

Samo Marx je o tem pisal, ko so kmetje še z vedrom po vodo hodili, in do zvezdnih stez je bilo daleč. Zdaj pa ni več tako daleč, in vse kaže da drugi prihod ne bo krvav, kot je bil prvi v sovjetski zvezi, bo pa zato stokrat bolj diktatorski in omejevalen. Življenje bo skoraj v celoti določeno in sprogramirano od malih nog do smrti.
drugi prihod je in progress. marx, keynes, orwell in huxley se v grobu valjajo od smeha, pa jih nihce ne slisi, ker so polno okupirani z monumentalnim premikom, da so se na twitterju pojavili srcki :)

* zadnji popravek: 05.11.15 20:23
#141343 (odg: #141313 nomad)  05.11.15 20:32  cicibanodgovori / citiraj  |  shramba  
[nomad]

Se kdaj člani foruma dobite na pivu? Tole debato bi bilo fino obdelati v živo ...
pa to sem že jaz spraševal kakšno leto nazaj.. pa ni bilo ravno hudega interesa. zato pozdravljam tvoje vprašanje in interes. če se kaj spremeni, javite

sicer pa ko so po forumu laufale prave finančne debate so fantje naredili skupino (skype, mislim da) in je zadeva laufala. zato mislim da potencial je...
#141353 (odg: #141308 MrM)  05.11.15 22:18  MSTANK1odgovori / citiraj  |  shramba  
[MrM]

:: [MSTANK1]

:: O BNW nimam pojma :-) ma trapastih 84 je ratal zarad cenzure - - pisec je hotel dati naslov 1948 (tok o svobodi govora v demokratičnih državah po ww2 = tistih kao ne za železno zaveso :)Huh, pa saj je bil roman že od začetka 1984? Sem kaj zamudil?

M
Sem pred leti neki bral al pa poslušal? o tem kakšne probleme so mu vse delal, preden so zadevo sploh dovolil objaviti. (to je še iz časov brez neta - - tko da se ne spomnim vira :)

Po hitrem brskanju našel le tole cvetko o živalski farmi :) - - -btw tud psevdonim je v svinčenih časih prišel zelo prav...

http://archive.postdesk.com/banned-books...

Animal Farm. George Orwell (Eric Blair, English, 1903-1950)

Animal Farm was banned in the USSR until perestroika for being anti-communist. It was also banned in the USA for Communist material in its introduction. In 1963 the John Birch Society in Wisconson challenged the use of the phrase ‘masses will revolt’. The novel was banned in 2002 from schools in the United Arab Emirates. The book is on Time magazine’s 2005 list of best 100 novels.

#141363 (odg: #141353 MSTANK1)  05.11.15 23:59  MrModgovori / citiraj  |  shramba  
[MSTANK1]

Animal Farm was banned in the USSR until perestroika for being anti-communist. It was also banned in the USA for Communist material in its introduction. In 1963 the John Birch Society in Wisconson challenged the use of the phrase ‘masses will revolt’. The novel was banned in 2002 from schools in the United Arab Emirates. The book is on Time magazine’s 2005 list of best 100 novels.
Živalska farma je druga pesem, tam se je marsikdo prec prepoznal v ogledalu. Oink oink press.

M
#141393 (odg: #141163 milwal)  06.11.15 11:41  MrModgovori / citiraj  |  shramba  
[milwal]

Na to temo velja brati Kaminsko na FT: "saj veste, da v 24. stoletju denar ne obstaja?" http://ftalphaville.ft.com/2015/10/12/21...
Obstajajo pa "Latinum bars". Pa Ferengi rules of acquisition: http://memory-beta.wikia.com/wiki/Fereng...
Vesolje je veliko, prostora je več kot dovolj za koesistenco socializma in divjega kapitalizma :)

MMoj portfelj - potrebna registracija

Na strani Denarnisupermarket.com lahko odprete svoj online portfelj, spremljate razvoj premoženja in opravljate davčne izračune.

Kako začeti?

  • Prijavi se za pregled stanja premoženja v portfelju.
  • Registriraj se in postani uporabnik Denarnisupermarket.com in spremljaj razvoj premoženja.

HYPO Depozit
Obrestna mera:
0,10%
 
Obresti:
0,86 €
BKS Depozit (bonus)
Obrestna mera:
0,09%
 
Obresti:
0,78 €
Abanka Depozit (online)
Obrestna mera:
0,07%
 
Obresti:
0,59 €
Sberbank Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,43 €
Gorenjska Banka Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €
LON Depozit
Obrestna mera:
0,05%
 
Obresti:
0,42 €

Povejte svoje mnenje

Kako so bile vaše naložbe pozicionirane pred zadnjo korekcijo?

  • Večinoma v delnicah.
  • Večinoma v obveznicah.
  • Večinoma v denarju.
  • Nimam naložb.

Glasuj rezultati >>